Velg land eller region

Du er i Norway (Norsk)
Start / Kunnskap / Arjo Blog / Den nye Evenda-sengen – utviklet for å bidra til å forbedre livet til personer med demens og pleierne deres

Evenda-sengeserien – utviklet for å bidra til å forbedre livet til personer med demens og pleierne deres


2023-09-26T22:00:00.0000000Z

Det anslås at demens rammer mer enn 60 prosent av alle beboere på sykehjem1, og etter hvert som antallet fortsetter å øke, øker også behovet for støtte – både på pleier- og institusjonsnivå. Nøkkelen til forbedret livskvalitet for personer med demens er personsentrert pleie2. Den setter personen med demens i sentrum for pleien og beslutningstaking, behandler dem med verdighet og anerkjenner personens iboende verdi, individualitet, tro, ønsker og valg.

Mange av Arjos løsninger er utviklet med tanke på behovene til personer med ulike mobilitetsnivå og kognitive utfordringer, og tilrettelegger for smidigere aktiviteter og en-til-en-interaksjon mellom beboer og pleier, for å støtte et rolig og verdig pleiemiljø.

Evenda-serien med sykehjemssenger, for eksempel, er utviklet med tanke på kognitive utfordringer. Den har den høyeste akkrediteringen fra DSDC (Dementia Services Development Centre) ved University of Stirling i Skottland.

«Målet vårt er å gjøre pleieoppgavene enklere, samtidig som vi skaper en kjent hjemmefølelse for de som lever med kognitive utfordringer. Dette kan bidra til å minimere responsiv atferd og skape positive øyeblikk i hverdagen», sier Håkan Widerström, direktør, Global Product Category Management, Medical Beds hos Arjo.

Ved å bruke løsninger som er utviklet for å betjenes av én enkelt pleier, kan helsepersonell levere en-til-en-pleie, noe som gir fordeler for både pleiere og beboere.

«I tillegg til å frigjøre pleietid som kan brukes til å ta seg av andre beboere, baner det vei for interaksjon av høy kvalitet. Pleieren kan i stedet konsentrere seg om beboeren under pleieoppgavene», sier Håkan.

Evenda – tre i én-seng

For å dekke de fleste behovene til pleiere og beboere på sykehjem, består Evenda-sengeserien av tre sengemodeller og en rekke konfigurasjonsmuligheter.

Evenda-serien består av modellene Sereno, Moveno og Comfio, som tilbyr tilpassede løsninger basert på individuelle utfordringer og institusjonens ønsker.

Mens Evenda Moveno er utviklet for personer som er relativt mobile, er Comfio laget for å tilrettelegge for pleie av immobile beboere. Sereno-varianten er primært skreddersydd for personer som lever med demens.

Sereno bidrar til å skape et gjenkjennelig bomiljø, og hjelper beboere som lever med demens til å føle seg tryggere og mer komfortable. Sengegavlen og andre detaljer har avrundede elementer. Sengegavlene er utformet med fargekontraster som kan bidra til å gjøre sengen mer gjenkjennelig – og lys under sengen kan hjelpe beboere som står opp om natten.

I tillegg til en håndholdt kontroll for pleieren ved fotenden av sengen, har beboeren tilgang til en forenklet håndkontroll med store, enkle symboler som lar beboeren styre noen av sengefunksjonene selv, hvis han/hun er i stand til det.

Støtter forebygging av pasientfall

Hvert år faller én av to beboere på sykehjem2. De som ikke skader seg, kan likevel utvikle frykt for å falle, noe som kan begrense selvstendigheten enda mer ettersom disse beboerne kan begynne å begrense aktiviteten sin3,4.

For å øke komforten for beboeren og bidra til å redusere frykten for å falle ut av sengen, er Sereno-varianten bredere enn de andre og har en lav høyde på bare 17 cm.

For å gjøre beboeren mer selvhjulpen har Evenda et nytt, fleksibelt håndtak som kan justeres til en vinkelrett stilling i forhold til sengen, for å etterligne bevegelsen når man bruker armlenet på en stol, til å gå ut av eller inn i sengen.

I en studie5 foretrakk 75 % av deltakerne den vinkelrette posisjonen til mobility-assist-håndtaket til å hjelpe dem å komme fra sittende til stående fra sengen. Forklaringen på dette var at de foretrakk et stolarmleneformat, foldet ut 90° fra sengen, til å skyve seg opp.

Fokus på trykkskadeforebygging

Evenda-sengene er utstyrt med en auto-tilbaketrekningsfunksjon som bidrar til å minimere beboerens forflytning mot enden av sengen når ryggstøtten reposisjoneres.

«I en fersk studie6 sammenlignet vi løsningen vår med tre vanlig brukte sykehjemssenger med samme overflate, og Evenda viste den minste posisjonsendring under sengejustering, det laveste trykket og ble rangert som den mest komfortable sengen i testen,» sier Håkan.

I tillegg til økt risiko for trykkskader og hudflenger, kan beboerens forflytning nedover i sengen føre til skade på pleieren under reposisjonering av beboeren7.

En studie8 konkluderte med at 59 % av pleiernes skader skyldes pasienthåndtering, som reposisjonering i sengen, forflytning, forebygging av fall og assistering av en pasient under en prosedyre.

Evenda er kompatibel med en rekke passive-, aktive- og hygieneløftere for enkel tilgang til beboeren ved pleieprosedyrer og forflytninger.

Bygget på Arjos designprinsipper – og med den beste demensakkrediteringen

Å styrke bevegelse er kjernen i alt vi gjør hos Arjo. Det er kjernen i våre designprinsipper for både akutt- og langtidspleieprodukter. Våre designprinsipper sikrer at vi fortsetter å oppfylle de stadig skiftende behovene og utfordringene i dagens pleiemiljøer, med tydelig fokus på å utvikle produkter for personer med demens.

Takket være den målrettede designen har Evenda-sengen og Evenda kombinert med vår AtmosAir Velaris-madrass, som gir alternerende eller reaktivt trykk, blitt tildelt den best mulige akkrediteringsvurderingen (klasse 1a) som et demensvennlig produkt av DSDC (Dementia Services Development Centre) ved University of Stirling i Skottland.

Evenda-sengen er det fjerde Arjo-produktet med DSDC-klassifisering. Sara Flex sittende til stående-hjelpemiddel, Sara Stedy oppreisnings-hjelpemiddel og Carendo hygienestol har også den anerkjente DSDC-akkrediteringen.

«Pleie av beboere som lever med demens er en 24-timers oppgave, og alle produktene i vår portefølje for demenspleie er utviklet for å tilrettelegge for personsentrert pleie døgnet rundt, fra pasientforflytning til bading og velvære. Ved å kombinere enestående produkter med en ekte forståelse av de spesielle utfordringene innen demenspleie, streber vi etter å være partneren som leverer de ledende resultatene i bransjen,» sier Håkan.

University of Stirling har et distinkt omdømme innen demens og aldring, og DSDC er anerkjent over hele verden som ledende innen demensdesign og er velkjent for sin støtte til samfunnet for å dekke de skiftende behovene til en aldrende befolkning.

I akkrediteringene fokuserer DSDC på prinsipper for demensdesign som skal støtte den enkeltes behov, gi maksimal selvstendighet, styrke selvfølelse og selvtillit, vise omsorg for personalet, være orienterende og forståelig, styrke personlig identitet, ønske slektninger og lokalsamfunnet velkommen og muliggjøre kontroll over stimuli.

Du kan lese mer om DSDC på nettstedet deres: GÅ TIL NETTSTEDET TIL DSDC

Referanser

1 Alzheimer’s Disease International. World Alzheimer Report 2018. London: Alzheimer’s Disease International; 2018

2 Kapittel 1. Introduction and Program Overview | Agency for Healthcare Research and Quality (ahrq.gov)

3 Helen W. Lach, Alicia J. Lozano, Alexandra L. Hanlon & Pamela Z. Cacchione (2020) Fear of falling in sensory impaired nursing home residents, Aging & Mental Health, 24:3, 474-480, DOI: 10.1080/13607863.2018.1537359

4 Lach HW & Parsons JL (2013). Impact of fear of falling in long term care: An integrative review. Journal of the American Medical Directors Association, 14(8), 573–577. 10.1016/j.jamda.2013.02.019 [PubMed: 23602257].

5 Fray M (2020) The Effect of Low Bed Height on a Person’s Ability to Egress a Bed (Arjo Whitepaper)

6 The effect of long term care bed design on body migration, pressure redistribution and comfort (2022). Arjo whitepaper

7 Kotowski SE, Davis KG, Wiggermann N. Williamson R. Quantification of Patient Migration in Bed: Catalyst to Improve Hospital Bed Design to Reduce Shear and Friction Forces and Nurses’ Injuries.Human Factors: The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society 2013 55: 36-47

8 Ngan K, Drebit S, Siow S, Yu S, Keen D, Alamgir H. Risks and causes of musculoskeletal injuries among health care workers. Occup Med (Lond). 2010 Aug;60(5):389-94. doi: 10.1093/occmed/kqq052. Epub. 16. mai 2010. PMID: 20478819.